De Luchtreiziger Ballonvaarten

 

Drie belangrijkste zaken vooraf. Attendeer ook je medepassagiers op deze wetenswaardigheden:

  1. -Indien je op een vaste datum een ballonvaart hebt geboekt met daarbij een voor jou gewenste opstijgplaats, dan is het belangrijk om te weten dat we omwille van de actuele weersomstandigheden deze * opstijgplaats NOOIT kunnen garanderen. Alleen via onze afroeplijsten kunnen wij opstijgplaatsen garanderen. 
    -Wij plannen 3 ballonvaarten per dag op startvelden die relatief dicht bij elkaar liggen. In geval van onderbezetting houden wij het recht om passagiers samen te voegen en kunnen er één of twee startvelden omwille van deze samenvoeging afvallen.
  2. Op alle ballonvaarten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
  3. Maar het leukste is toch wel je feitelijk voorbereiding op je ballonvaart. Tips en wetenswaardigheden vind  je in het onderstaande deel. Natuurlijk worden de belangrijkste instructie voorafgaande aan de ballonvaart nog herhaald omdat we met de luchtballon en de mand bij de hand het een en ander beter kunnen laten zien, maar als voorbereiding is het toch verstandig om onderstaande instructies alvast in je op te nemen:

 

Kleding - en bagage advies:
Draag gemakkelijk zittende kleding. Zorg dat kleding eventueel vies mag worden. Pas de dikte van je kleding aan aan de temperatuur van de dag waarop je de ballonvaart maakt. Kleding die je op zo'n zelfde avond/ochtend (qua temperatuur) tijdens een wandeling aan zou doen is prima.

Hoewel het theoretisch op hoogte iets kouder is dan aan de grond wordt dit temperatuurverschil ruimschoots gecompenseerd door het wegvallen van de wind en de uitstraling van de branders. Het koudste moment van een ballonvaart is direct na de landing, ergens in een weiland tegen zonsondergang.

Passagiers die langer dan 1.70 meter zijn adviseren we een pet/hoofddeksel mee te nemen. Dit vanwege de uitstraling van de branders. Passagiers met een flinke haardos hebben iets minder last van deze stralingshitte. Ook zijn blote schouders en/of armen vanwege deze hitte af te raden.

Doe stevige en vastzittende schoenen aan, dit vanwege mogelijke oneffenheden in het weiland.

Laat onnodige bagage zoveel mogelijk aan de grond. Je kunt je tas met niet-noodzakelijke inhoud eventueel in onze volgauto leggen.

Lichamelijke beperkingen:
Een ballonvaart, in het bijzonder een luchtballonlanding, vereist een redelijk lichamelijke gesteldheid. Meldt lichamelijke beperkingen of handicaps en zwangerschappen bij De Luchtreiziger Ballonvaarten. Hoewel deelname met lichamelijke beperkingen op eigen risico is, kunnen wij samen met je wel bepalen of advies van een arts gewenst is.

Niet roken:
Het is voorafgaand en na afloop van de ballonvaart verboden om in de nabijheid van de ballonmand en de propaangasflessen te roken (circa 20 meter). Het is tijdens de ballonvaart eveneens verboden te roken. Dat vanwege brandgevaar.

Ventilator:
Houdt tijdens het prepareren van de luchtballon voldoende afstand tot de koude-lucht-ventilator,  de ballonmand, de ankerlijn, de luchtballon en de volgauto, tenzij anders door onze crew is aangegeven.

Mobiele telefoons e.d.:
Mobiele telefoons, fototoestellen, videocamera's kun je meenemen op eigen risico. Berg tijdens de ballonvaart deze apparatuur op wanneer de piloot daarom vraagt, zodat medepassagiers zich hieraan niet kunnen bezeren.

Niets over boord gooien:
Gooi nooit iets uit de ballonmand en zorg dat er in het weiland waarin we geland zijn niks achterblijft (zodat er geen afval in de grasmaaiers van de landeigenaar kan komen).

Eten en drinken:
Zorg dat je voorafgaande aan de ballonvaart voldoende gegeten hebt en neem op hete dagen eventueel een flesje water mee in de luchtballon.

Instap-procedure:
Let goed op tijdens de uitleg van de piloot over het instappen van de ballonmand. Gebruik bij het instappen de daarvoor bestemde instapgaten. Stap zo snel mogelijk in nadat de piloot daarom heeft verzocht. Dit in verband met je gewicht dat nodig is om de ballonmand en de luchtballon tot het moment van vertrek goed op z'n plek te houden.

12-persoons-ballonmand

Ballonmand met instapgaten per compartiment en touwlussen.

Landingshouding:
Let goed op tijdens de uitleg van de piloot over de landingsprocedure. Het landen gebeurt met je rug richting de landingsplaats (zie instructiekaart). Zet jezelf 'klem' met je onderrug in de lederen rand. Houdt je knieen licht gebogen en houdt de touwlussen stevig vast. Laat deze houding pas los wanneer je er zeker van bent dan de luchtballon stilstaat en de piloot dit aangeeft.

Uitstap-procedure:
Stap niet uit de ballonmand voordat de piloot dit heeft aangegeven. De luchtballon kan immers 'doorschieten' als hij plotseling  gewicht verliest door het uitstappen van een passagier.

Veiligheidsinstructies:

Veiligheidskaart klik hier

Meerijders:
-Vertel vrienden of familieleden die achter onze volgauto aanrijden dat ze direct na onze landing niet het weiland ingaan, maar de instructies van onze crew hierover afwachten.
-Laat meerijders hun auto zodanig parkeren dat de landeigenaar er zelf ook nog in en uit kan.
-Vaak zijn we 's avonds geland tijdens kinderbedtijd. Laat meerijders daarom niet teveel lawaai maken in de nabijheid van een boerderij.  
-Laat nergens rommel achter en doe eventuele opengemaakte hekken weer netjes dicht.