De Luchtreiziger Ballonvaarten

 

Met hoeveel mensen gaan we ballonvaren?

De Luchtreiziger Ballonvaarten beschikt over luchtballonnen in diverse formaten. Afhankelijk van je wensen kunnen wij zowel ballonvaarten voor groepen tot twee-en-dertig personen verzorgen, alsmede privé-ballonvaarten vanaf twee passagiers met onze eigen ballonvloot.  Is je groep groter dan zestien personen, dan zetten wij meerdere van onze luchtballonnen naast elkaar in.  

Daarnaast voeren wij op aanvraag exclusieve ballonvaarten uit met onze VIP-luchtballon. Met een VIP-ballonvaart maak je met twee, drie of vier passagiers een ballonvaart in een intieme sfeer. Zeer geschikt dus voor het vieren van bijzondere momenten. Een romantisch huwelijksaanzoek bijvoorbeeld! Klik hier voor de tarieven.

Op welke tijden kun je ballonvaren?

Ballonvaarten vinden meestal in de zomertijdperiode plaats; 's ochtends direct na zonsopgang of 's avonds twee uur voor zonsondergang. Dit komt omdat er in de zomerperiode overdag teveel thermiek is. Deze thermiek maakt een ballonvaart onmogelijk. In de winterperiode kan er in principe de gehele dag gevaren worden, maar dan is de kans op slecht weer, regen en wind, natuurlijk veel groter.

Met welk weer kun je varen?

Ballonvaren is een erg weergevoelige bezigheid. Het weer kunnen we (gelukkig maar) nog steeds niet beheersen, dus moeten we geduldig afwachten of het weer een ballonvaart mogelijk maakt. Daarbij geldt dat je veiligheid het allerbelangrijkste is in de afweging om een ballonvaart door te laten gaan of niet. Ook moet er voldoende zicht zijn om je optimaal te laten genieten van het uitzicht.
Op de dag zelf kunnen we pas echt bepalen of de ballonvaart door kan gaan of niet. Hoe dichter we bij de tijd van ballonvaren komen, hoe meer inzicht we hebben in het actuele weer. Voorspellingen enkele dagen voorafgaande aan de ballonvaart zijn nog weinig nauwkeurig. Meestal hebben we op de dag van de ballonvaart nog telefonisch contact met een weerkundige (meteoroloog) voor de luchtvaart op Schiphol. Afhankelijk van de gegevens die deze meteoroloog ons verstrekt besluiten we dan om de ballonvaart wel of niet door te laten gaan.

Is het koud boven, wat is het kledingadvies?

Nee, in de lucht is het in principe juist warmer dan beneden. De branders geven namelijk warmte en we varen op de wind. Als kleding raden we aan lekker zittende vrijetijdskleding met stevige schoenen. Ben je langer dan 1.70 meter dan adviseren we je om een hoofddeksel, een petje bijvoorbeeld, mee te nemen, omdat je dan vanwege je lengte relatief dicht met je hoofd bij de branders staat.

Ben ik verzekerd?

We zijn volledig verzekerd tegen eventuele schade aan passagiers of anderen (zoals landeigenaren). Let op: foto, video-apparatuur en telefoon e.d. zijn niet verzekerd. U mag deze apparatuur mee aan boord nemen maar dan wel op eigen risico.

Kunnen we onze kinderen meenemen?

Vanaf een lengte van ongeveer 1,25 meter kunnen kinderen bij ons ook mee op luchtreis. Dit is in de praktijk bij een leeftijd van ongeveer zes jaar. Kleiner dan 1,25 meter betekent dat het kind niet over de rand van de mand kan kijken. Daarnaast is het belangrijk dat een kind zich zelfstandig kan vasthouden bij de landing. Het kindtarief geldt tot 12 jaar. Alleen onder begeleiding van een volwassene en om legitimatie kan gevraagd worden.

Mag er gerookt worden tijdens een ballonvaart?

Nee, we werken met propaangas en hebben medepassagiers. Tijdens- en voorafgaand aan de ballonvaart mag er dus om veiligheidsredenen absoluut niet gerookt worden.

Hoe lang duurt een vaart?

We varen een uur en daarna zoeken we een landingsplek. Bij de ene ballonvaart hebben we deze na 5 minuten al gevonden en bij de andere vaart duurt dat misschien wel 25 minuten.

Kun je een ballon sturen?

Nee, een ballon vaart op de wind en alleen de wind bepaalt waar hij naartoe gaat. Wel zit er enig verschil in windrichting tussen de verschillende luchtlagen onderling. Hiervan maken we gebruik om een heel klein beetje te 'sturen' door iets hoger of iets lager te varen.

Hoe ver gaan we?

Dit is geheel afhankelijk van de windsnelheid. Over het algemeen varen we tussen de 8 en 20 kilometer hemelsbreed.

Kunnen ouderen of mensen met een beperking mee?

In principe is dit geen probleem, maar vooraf overleg met ons is wel verstandig. Is een passagier namelijk slecht ter been, dan adviseren wij een ballonvaart te maken met heel rustig weer, zodat we zacht kunnen landen.

Hoe lang duurt een ballonvaart uit en thuis?

Ongeveer 5 uur afhankelijk van het gekozen startterrein. De keuze voor het startterrein hangt volledig af van de windrichting op de dag van de vaart. Als er een noordenwind staat en we vanaf Alphen aan den Rijn opstijgen hebben we iets meer tijd nodig vanuit Vlaardingen dan wanneer we vanaf Rotterdam opstijgen met een westenwind.

Hoe kom ik terug bij m'n auto of fiets?

Wij brengen je terug naar de plek waar we elkaar ontmoet hebben en waar je eigen vervoermiddel op je staat te wachten. De volgploeg is ons immers over de weg gevolgd.

Moeten we helpen opbouwen en afbreken van de ballon?

Vele handen maken licht werk, dus je bent van harte uitgenodigd om te helpen opbouwen en afbreken. Volg voor de veiligheid de instructies van de piloot nauwkeurig op. Ben je wat slechter ter been dan begrijpen we dat meehelpen voor jou niet mogelijk is.


Als anderen meewillen met de auto kan dat dan?

Geinteresseerden kunnen met hun eigen auto achter onze volgauto aanrijden, en komen dan ook bij het landingsterrein uit. Afhankelijk van de toestemming van de landeigenaar mogen ze wel of niet het weiland in om ervaringen uit te wisselen.

Hoe weten we of een ballonvaart doorgaat?

Op de dag waarop de ballonvaart is gepland bestudeert de Luchtreiziger het actuele weer. Tussen 12.00 uur en ongeveer 14.00 word je gebeld en hoor je of de vaart door kan gaan. Als de ballonvaart niet doorgaat maken we direct een nieuwe afspraak met je. In sptember en vooral oktober bellen we je iets eerder, omdat we dan ook vroeger vertrekken. Dit vanwege het feit dat de dagen al weer flink korter zijn geworden en het eerder donker wordt.

Kan ik een ballonvaart cadeau geven?

Ja, hiervoor hebben wij de Luchtreiziger Ballonbon. Een leuk cadeau voor een speciale gebeurtenis. Nog leuker: een bon voor twee om zelf mee te gaan.

Kan ik een Nationale Ballonvaartbon bij de Luchtreiziger inleveren?

Ja, de waarde van deze bon wordt van het totaalbedrag afgetrokken. Teruggave van contant geld is helaas niet mogelijk.

Wat zit er bij de prijs inbegrepen?

De prijs is volledig inclusief. Het vervoer naar het startterrein en van het landingsterrein terug naar de ontmoetingsplek zit er bij. Ook een luchtdoop met champagne en een 'Certificaat van Luchtwaardigheid' is bij de prijs inbegrepen. Een dag na de ballonvaart tref je een foto-impressie van de vaart aan. Deze is geheel gratis te downloaden.

Hoe kan ik een ballonvaart boeken?

Bel ons, mail ons, of vul het digitale reserveringsformulier in.

Kan de Luchtreiziger voor speciale evenementen ingezet worden?

Ja, dat doen wij graag en goed. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wie heeft deze website gemaakt?

Deze website is gemaakt door YEPR uit Rotterdam: www.yepr.nl. Ze kunnen veel bij YEPR, maar voor ballonvaren in een persoonlijke sfeer, moet je toch echt bij De Luchtreiziger Ballonvaarten zijn.